WEKO3
アイテム
小学校低・中学年における食育の現状と課題 ―生活科,総合的な学習の時間,特別活動における調理の扱い―
http://hdl.handle.net/10105/339
http://hdl.handle.net/10105/33958b0a863-ed53-471f-9bdf-db3c39eeb7d6
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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20070115-2.pdf (451.4 kB)
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Item type | 学術雑誌論文 / Journal Article(1) | |||||
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公開日 | 2010-06-15 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 小学校低・中学年における食育の現状と課題 ―生活科,総合的な学習の時間,特別活動における調理の扱い― | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 食育 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 調理実習 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 生活科 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 総合的な学習の時間 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 特別活動 | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | journal article | |||||
著者 |
鈴木, 洋子
× 鈴木, 洋子 |
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著者(ヨミ) | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 47525 | |||||
姓名 | スズキ, ヨウコ | |||||
著者別名 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 47526 | |||||
姓名 | SUZUKI, Yoko | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | これからの小学校低・中学年における食育のあり方を検討する際の示唆を得ることを目的に,生活科,総合的な学習の時間,特別活動における調理実習の現状と課題の究明に努めた。研究方法は,奈良県下の公立小学校を対象としたアンケート調査である。生活科の時間に調理実習を導入している学校は52%,総合的な学習の時間については49%,特別活動については67%であったこと,生活科や総合的な学習の時間において実習されている料理名から分析した調理操作をみる限りでは,調理操作の難易度に対して,十分な配慮がなされているとは言い難いことが明らかになった。 | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | This study examines the current state of food preparation in elementary schools in life environment studies, periods for integrated study, and special activities, (i.e. food preparation that takes place outside of home-making classes), and focuses on the cooking methods employed therein. The experimental results show that over 50% of elementary schools have introduced actual cooking tasks into life environment studies, periods for integrated study, and special activities. However, an analysis of the food items prepared and cooking methods used in these tasks indicates that insufficient consideration is given to the difficulty of such tasks. | |||||
書誌情報 |
日本教科教育学会誌 巻 28, 号 3, p. 1-8, 発行日 2005-12 |
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書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00247430 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||
その他のタイトル | ||||||
その他のタイトル | The Current State of Dietary Education for First to Fourth Grade Elementary Students -The Treatment of Cooking Skills in Life Environment Studies,Periods for Integrated Study,and Special Activities ― | |||||
出版者 | ||||||
出版者 | 日本教科教育学会 |